• Veteranen zaterdag opnieuw internationaal op pad

Het zaterdag veteranen team (welk tegenwoordig competitie speelt op vrijdagavond) gaat met enige regelmaat de landsgrenzen over om hun voetbalskills te tonen aan andere culturen.  In de zomer van 2020 werd Zuid Afrika bezocht, afgelopen winter togen ze naar Mexico en nu, na eerder ook in april 2016, opnieuw naar Tsjechië. De ploeg vloog vrijdagmorgen om 7 uur richting Praag om op zaterdagmiddag tegen een gelegenheidsteam aan te treden. Dit team was in 2016 ook de tegenstander en kwam in 2017 naar Naarden. Als alles volgens plan verloopt komen zij in het najaar weer richting Naarden.

In Praag werd begonnen met een lunch en goede vochtverzameling aangezien om 14 uur een 2,5 uur durende fietstocht met Nederlandse gids op het programma stond. We werden met een temperatuur van 30 graden langs vele prachtige bezienswaardigheden gevoerd en moe streken we tegen 17 uur op een terras neer. Na de incheck rond 19 uur voor de nachtverblijven kon ieder zich opfrissen voor het diner. Traditionele goulash, varkensknie, gefrituurde kip en spareribs, rijkelijk weggespoeld met bier en wijn bracht ons diep in de avond in uitgaansgelegenheden met namen als The Hangar, The Eighties Club en Duble X Bar.

Zaterdagmorgen werd een goed ontbijt genoten om vervolgens naar het complex van Sokol Lipence gebracht te worden. Een prachtige grasmat, twee kleedkamers tegen/in de bedrijfswoning van de veldmanager waar de enige doucheruimte gedeeld wordt met de tegenstander maar waar doordeweeks het gezin van de veldmanager ook zijn/haar tanden poetst en de was doet. Heel apart maar met een professioneel digitaal scorebord aan de gevel van de woning en een goed werkende sproei installatie in het veld. Later bleek dat het prachtige veld is geschonken door Jozef Chovanec, oudspeler van Sparta Praag en ook drie seizoenen (88-91) speler van PSV. Vanwege het warme weer en geen wissels bij de tegenstander werd besloten tot een wedstrijd van 3 x 25 minuten. Met een tegenstander die gemiddeld zeker 10 jaar jonger is leek dit in ons voordeel. Maar juist als je achter komt en de laatste 15 minuten erg dominant bent dan had je graag gewoon de 90 minuten vol willen maken. Stipt om 13:07 klonk het beginsignaal met onmiddellijk een schot op goal van ons, al kwam deze niet verder dan tot hun zestien meter. Via 1-0, 1-0 en 0-0 kwam er een 2-0 eindstand op het bord en moesten we (na de 6-5 winst in 2017) de tegenstander nu feliciteren met hun verdiende overwinning.

Met hulp van de nodige halve liters werd er in de derde (of in dit geval de vierde) helft serieus na beschouwd in de brandende zon op het terras van de ”kantine”. Waarschijnlijk deed dit houten gebouwtje voor de gulle gift van Chovanec al tientallen jaren dienst als landbouwschuurtje maar met een knots van een houtkachel kan er ook in de winter gewoon een derde helft worden genoten.

Tegen 17 uur gingen we weer richting het oude centrum van Praag. Omdat er pas om 22 uur gereserveerd was voor het diner werd snel een terras opgezocht. Koele drankjes (halve liters, wijn en gin tonic) werden aangevuld met een paar pizzapunten. De tijd vloog om het restaurant voor het diner werd opgezocht. Hier werden de magen gevuld met diverse Aziatische hapjes en gerechten. Rond middernacht zocht een deel de bedden op en een aantal ging nog een paar uurtjes door.

Zondag zou om 20:20 uur teruggevlogen worden, dus de hele zondag kon nog benut worden. Na een goed ontbijt werd opgesplitst. Sommigen bezochten het Joodse wijk met begraafplaats en museum, een deel ging richting de burcht, hoog op de andere oever van de Moldau en de rest trok zonder bewust doel nog vele kilometers door Praag. Zich vergapend aan de vele mooie panden, winkeltjes, toeristen en locals. Later in de middag werd de Dutch Pub bezocht waar de GP F1 van Spanje werd gekeken.

Om 17.30 uur stond de taxibus klaar voor de rit naar het vliegveld en na een probleemloze vlucht werd er om 22:06 geland op Nederlandse bodem.

Op de ene foto het NVC team met zwart Johan Cruyff shirt en op de andere samen met de tegenstander